Muži s velkým "M"

 Dnes jsem po delší době navštívíla knihkupectví. Sice jen na skok, ale koupila jsem si tam knihy, které mám už delší dobu vyhlídnuté.
A jsou to knihy o velkých osobnostech, velkých mužích!
"Album" Jana Kaplického, ve kterém sumarizuje celý svůj osobní a tvůrčí život, který doplňuje dosud nezveřejněnými fotografiemi a náčrtky svých prací.
 



"Deset let s Václavem Havlem" od Ladislava Špačka
Záměrně jsem si koupila právě tuhle knihu v té záplavě dalších knih o Havlovi. Pro někoho může být bulvární, ale já si to nemyslím. Právě Špaček s Havlem v době jeho slávy přece strávil ty  nejzásadnější chvíle jeho života a rozhodně to není člověk, který by se chtěl na jeho slávě obohacovat.

 No a poslední kniha "Nikdy si nedávejte vycpat svého psa" od Alana Aldy. Alda je vedle Donalda Sutherlanda jeden z mých mnoha "starších" hereckých oblíbenců. V knize vtipným způsobem popisuje okamžiky svého života.
 

Původně jsem si šla koupit Kuchařku Dity P. od mé oblíbené Dity Pecháčkové, která byla šéfredaktorkou Apetitu, nyní v super časopisu Albert plného jednoduchých a  zároveň vynikajících receptů, ale nakonec k tomu nedošlo. Ano, ta kniha je krásná, hezky zpracovaná, ALE  - je obrovská, strašně těžká, plná krásných obrázků jídel, které jsou tam ale na úkor receptů. Manipulace s knihou šílená. Dřív bych si jí asi koupila, ale už jsem trochu odvykla pouhému prohlížení knih. Tomu, kdo kuchařku nepoužívá, ale jen si z ní třeba vypíše recepty a pak si v ní se zálibou listuje, tomu ji 100% doporučuju. 
Myslím, že bedliví čtenáři Apetitu v této kuchařce pár receptů poznají.... 
A pozor - Dita má i svůj VYŠÍVANÝ porcelán - více o knize i porcelánu ZDE.


Růže jinak

Právě kvetou růže. 
Fotila jsem je v podvečer, takže světlo nic moc, a tak jsem fotky trochu upravila......



 



  

Vintage svícínky

Po dlouhé době jsem byla na naší chatě. 
Máme tam spoustu starožitných věcí, které v mládí posbírala mamka. 
Já už si na ně ale dlouho brousím zuby :)
No a pomalu nastává má chvíle. Chata se totiž bude, bohužel, prodávat. Nikdo na ní totiž nejezdí...
No a v tu dobu přijde má chvíle, tzn. chvíle, kdy si odvezu skoro všechny poklady. Jééé, jak já se těším.
Zatím jsem si pomalu vzala jen tyto dva svícínky, které jsem ihned uložila do mé malé sbírky. Jsem totiž na svícny tak trochu úchylná - a je jedno jaké jsou - zda nízké nebo vysoké, skleněné nebo kovové....




Living in a Tiny Home

Sometimes when you look at moving into a new home or space you try to get one that has the right amount of space for you. Getting a three or four bedroom home for one person is a little much and can make a person feel uncomfortable. However, if you are a family of four and live in a two or three bedroom home, you may feel cramped and as though you can't invite people over to entertain. Well, what if you lived in a home that was only about 80 square feet or 120 square feet?

There are many people who are finding that these tiny homes allow them to be efficient and eco friendly while giving them enough space to make them feel nice and cozy. Some of these homes don't have internal plumbing and rely on rain water that is stored up over time as their main water supply. They may even recycle the used water that they have. For example, some of them will use the water from last night's shower to water their plants. So, not only would you be recycling water and being eco friendly to the environment, but you probably wouldn't have a water bill letting you keep some extra bucks in your pocket.

As far as electricity goes, some people rely on nature to take care of that for them as well. These tiny houses are designed to use very little electricity. Since they are so small, it wouldn't take much to heat or cool the space, and for some people, they find that just their body heat warms the place up and the cool of the night can keep it at a comfortable temperature. Of course you have some people who don't want to rely on solar, wind, or water to generate their electricity, so they pay their electric bill every month, granted it's probably a whopping $10 to $20 a month.

Some people with these tiny homes like the fact that they can be mobile at times, and because of their size, there is no disruption of land. For those who have their homes mobile, they like that they can move to just about anywhere, but they also enjoy the fact that no destruction comes to the land around them. The displacement of land varies greatly depending on how big a home is, where it is, and if it is part of a neighborhood or not. For the tiny homes that are permanent, many of the people who live in them find ways to give back to the environment, like recycling water, growing their own garden, or even growing a garden on top of their home.

When it comes to insuring these homes, it can be tricky. Some of the homes are so tiny that they do not meet the standards and regulations to be considered a home. That can make it very difficult to get your home insured. However, if you can get insurance, it will be well worth your while. In larger homes, if there is an accident like a fire or a storm destroys the house, there are hopes that not everything was destroyed. If you have a tiny home and there is a fire or a storm, you better hope you have insurance; chances are not much would be left afterwards.

Po dešti

V neděli a včera pěkně lilo, takže se vůbec nedalo jít ven. 
Ale po dešti se krásně pročistil vzduch a svítilo sluníčko , a tak jsme vyrazili na procházku a fotili co ta dešťová pohroma udělala s kytkama ....
Na každém kroku nás ale pronásledovali slimáci a hlemýždi - to zase bude zničené úrody. Uf.....















Tip na víkend - FESTIVAL STŘEDOMOŘSKÝCH CHUTÍ A VŮNÍ


Jestli jste tam ještě nebyli, tak určitě jděte. A ptáte se kam?
Na Festival středomořských chutí a vůní, který se koná již pátý rok v Brně a v Praze.
Vidět, ochutnat a koupit tam můžete všechny středomořské dobrůtky z Itálie, Francie, Španělska a kdoví odkud ještě ! V Praze na Náměstí Republiky probíhá od 7.-10.6.
Pro lepší chutnání festival doprovází i super jazzová hudba.

Nový a úžasný "Venda"

Venda Neckář má nové album: Dobrý časy - poslechněte si ho ZDE.
On je zkrátka úžasný ! 
Je to tak upřímné a čisté album, že do tohoto uspěchaného světa snad ani nepatří. 
Člověk se při poslechu jeho písní úplně zastaví a zklidní z toho šíleného kolotoče všedních dnů.
Venda mě vždy fascinoval spíš svým nezaměnitelným tancem a pohádkou "Šíleně smutná princezna" a jejími notoricky známými písněmi, ale potom, co vloni nazpíval "Půlnoční", tak mi připadá prostě úžasné, jak se dokázal vrátit zpět do světa showbyznisu - "na výsluní".
No a uznejte, že i ten obal nového alba je super cool :)
Vendo - jen tak dál !
První videoklip "Na rafandě" už je na světě - duet s Lenkou Dusilovou:
No a další, kterou miluju je Dr. Dam Di Dam: