Ostružinový koláč s tvarohem


Tak recept, ten už tu opravdu dlouho nebyl. Jenže tenhle koláč doma zmizel snad do hodiny od upečení, tak jsem si řekla, že si ho musím poznamenat. A to už pár let dělám takhle virtuálně. 
Všechny nasyslené ročníky Apetitů a dalších kuchařských časopisů jsem vyhodila (i když s těžkým srdcem), protože jsem se do nich už pár let ani nepodívala. Ostatně všechny recepty už jsou online, takže...
Ostružiny jako takové moc nemusím. Stejně jako rybíz a angrešt. A tak se mi do pečení moc nechtělo. Ale dostali jsme je, tak než bych je zplesnivělé vyhodila, pustila jsem se do něj. A protože jsem si ty ostružiny chtěla nějak vylepšit, pídila jsem se po receptu s tvarohem. Ten já totiž ráda.



Recept jsem si nakonec trochu uzpůsobila podle svého, protože mi některé suroviny chyběly, jiné přebývaly a tady je:


190 g hladké mouky
90 g změklého másla
250 g polotučného tvarohu ve vaničce 
(tučný ale bude určitě ještě lepší :))
125 g krupicového cukru
2 hrsti ostružin (nebo dle libosti)
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1/2 kypřicího prášku
1/2 sáčku vanilkového  cukru
cca 2 lžíce mléka
kůru z půlky citronu

Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky. Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte. Do druhé mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. V původním receptu je mouka polohrubá, ale já prostě ve většině případů peču z hladké. Těsto je pak mnohem jemnější. Přisypte k základu těsta a důkladně promíchejte. Bílky ušlehejte do tuha a nakonec je opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 24 cm a poklaďte ovocem, které ještě trochu posypte krupicovým cukrem. Pečte asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C. 





P.S. A v pátek budou zase nějaké novinky z eshopu...