Tip na výlet: Svatováclavské slavnosti v Budči/ Zákolany

výroba vlastního meče/letadla/auta, kreslení na voskovou tabulku (předchůdce trhacího bloku/napíšeš, setřeš a jede se dál), výroba kožených šperků, mletí obilí
Včerejší sváteční odpoledne jsme trávili na Svatováclavských slavnostech v Budči (asi 17km od Prahy), které se tam od roku 2005 konají každý rok.
Samotná akce je na kopečku v obci Zákolany, kde se nachází zbytek hradiště, veřejně přístupná rotunda a kostel sv. Petra a Pavla. Ten je v jádru nejstarší stojící budovou v Česku! Cestou na kopeček se ze Zákolan docela hezky projdete. Je to asi kilometrová strmější cesta, ale dá se to. 


tohle je ta rotunda s kostelem - fotka zapůjčena ZDE


A na co, že se tam každý rok můžete těšit? 
Na řemeslené dílničky pro děti, divadlo, šermířské souboje a na stánky s řemeslnými výrobkyNa akropoli obvykle přijíždí na koni také sv. Václav se sv. Ludmilou v podání souboru starých tanců Regii Caroli regis. Po celý den probíhají v přilehlé rotundě sv. Petra a Pavla také komentované prohlídky. 
Místo je to ale ideální i pro celodenní piknik s rodinou či přáteli. Stánků s občerstvením je ta taky dost.
Slavnosti jsou celodenní akcí (10-17hod.), vstup je zdarma a poplatky za dílničky příznivé. Ceny občerstvení v normě. Akorát to parkování v obci není moc pořešené. Parkuje se, kde se dá a chvílemi jsme mysleli, že se snad už ani nedá:) 
Nicméně tohle krásné místo je přístupné celý rok, takže piknikovat tam můžete kdykoliv. Stejně tak pouštět draky. Teď je na to ideální čas, navíc s bonusovým počasím...
Vyrob si sám - dřevo volně k dispozici (meč za osmdesát, letadlo za pade a autíčko nevím za kolik). Pro děti úžasná zábava, aneb tvoří celá rodina.

vlastnoručně vyrobený meč (táta pomáhal:) - poklad největší
šití, malování hrnečků, zdobení perníčků, výroba prstenů, výroba všeho druhu


prostor pro nejmenší
skákání z hasičáku do slámy - největší zábava

knihkupectví ve zřícenině čehosi - super nápad

kluci koukají na šermířský souboj

stylové posezení

divadlo - to jsme prošvihli

pouštěly se draci (to nejsme my)

vyhlídka cestou z kopečku domů

Kde jste trávili včerejší sváteční den vy? Nebo jste jen doma odpočívali?